Visual

Doe de
Scan

4 vragen

wat nou

Doe de scan Ontwikkeladvies

Vraag jij je wel eens af hoe je huidige werk er over tien jaar uit zal zien? Kun jij je huidige werk tot de nieuwe AOW-leeftijd volhouden? Bestaat het werk dan nog wel? Hoe kun je het werken leuk houden? Zou je misschien niet iets heel anders willen? Wat zijn dan de mogelijkheden? En welke stappen moet je dan nemen?

Het Ontwikkeladvies voor vijfenveertigplussers biedt de mogelijkheid om, in een veilige omgeving en zonder verplichtingen en met een professionele loopbaanadviseur, over dit soort vragen na te denken en een plan voor de toekomst te maken. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan deelname. Doe de scan en ontdek of jij in aanmerking komt.


#1

Heb je op dit moment een baan in de contractcatering?Mooi.

Staat jouw functie hier inderdaad bij?

Catering algemeen:
Cateringmedewerker A
Afwasser
Medewerker Algemene dienst
Cateringmedewerker B
Hulpkok
Cateringmedewerker C
Kok (standaard assortiment)
Cateringmedewerker B/Facility host (multitask)
Cateringmedewerker B/Front- en backoffice (multitask)
Zelfstandig werkend kok (standaard assortiment)
Kok (uitgebreid/speciaal assortiment)
Zelfstandig werkend kok (uitgebreid/speciaal assortiment)
Chefkok (standaard assortiment)
Chefkok (uitgebreid/speciaal assortiment)

Beheerder/manager:
De cateringbeheerders en cateringmanagers op alle functieniveaus, voor zover zij werkzaam zijn op een cateringlocatie (en niet in een regio).

Institutioneel:
Algemeen medewerker
Bandhulp
Logistiek medewerker
Keukenassistent
Gastvrouw/gastheer
Kok
Hoofd satellietkeuken

Inflight catering:
Productiemedewerker A
Magazijnmedewerker
Productiemedewerker B
Chauffeur/belader A
Kok A
Productiemedewerker C
Chauffeur/belader C
Kok B
Teamleider A
Teamleider B

Vanwege de beperkte looptijd, het beschikbare budget en om het ontwikkeladvies zo gericht en effectief mogelijk in te zetten, is gekozen de gesubsidieerde trajecten ter beschikking te stellen aan een beperkt aantal beroepsgroepen. Over de selectie van de beroepsgroepen heeft overleg plaatsgevonden met de Stichting van de Arbeid en de decentrale sociale partners. Bekijk hier de lijst van subsidiabele beroepsgroepen.

Da's jammer.

Vanwege de beperkte looptijd, het beschikbare budget en om het ontwikkeladvies zo gericht en effectief mogelijk in te zetten, is gekozen de gesubsidieerde trajecten ter beschikking te stellen aan een beperkt aantal beroepsgroepen. Over de selectie van de beroepsgroepen heeft overleg plaatsgevonden met de Stichting van de Arbeid en de decentrale sociale partners.

Bekijk hier de lijst van subsidiabele beroepsgroepen.


#2

Werk je gemiddeld 12 uur per week of meer?
Okay, het onwikkeladvies is bedoeld voor werknemers.

Mensen die werkloos zijn, hun werk wegens ziekte niet meer kunnen doen, of waarvoor er een ontslag/reorganisatie regeling van kracht is kunnen niet deelnemen.

Kijk terug naar de afgelopen 3 maanden.

Als je gemiddeld over de afgelopen maanden minder dan 12 uur per week hebt gewerkt kom je niet in aanmerking voor subsidie voor een ontwikkeladvies. Dit sluit aan bij de door het CBS gehanteerde nationale definitie voor werkloosheid. Deze nationale definitie hanteert twaalf uur per week.

Helaas.

Voor een efficiënte besteding van subsidiegelden is gekozen voor een minimum arbeidsduur van 12 uur per week. Als jij gemiddeld over de afgelopen maanden minder dan 12 uur per week heeft gewerkt kom je niet in aanmerking voor subsidie voor een ontwikkeladvies. Dit sluit aan bij de door het CBS gehanteerde nationale definitie voor werkloosheid. Deze nationale definitie hanteert twaalf uur per week.


#3

Ben je op dit moment 45 jaar of ouder?Goed.

Het ontwikkeladvies heeft een preventief karakter en wordt beschikbaar gesteld vanaf 45 jarige leeftijd.

Jammer! Wel goed dat je aan later denkt.

Ook al kom je niet voor het ontwikkeladvies in aanmerking, je kunt zelf veel dingen ondernemen om jouw duurzame inzetbaarheid te bespreken. Kijk maar eens rond; je vindt allerlei handige instrumenten om met collega’s en je leidinggevende in gesprek te gaan over jouw duurzame inzetbaarheid.


#4

Ben je bereid om minimaal 4 uur (eigen) tijd in jouw traject te steken?Goed, dat is ook nodig.

De loopbaanadviseur zal minimaal vier contacturen met jou hebben. De Loopbaanadviseur spreidt het ontwikkeladviestraject over meerdere contactmomenten, zodat je datgene wat besproken is tussentijds kan laten bezinken en kan verwerken.

Jammer.

Het traject vraagt tijd van de deelnemer. Wie meedoet, moet dus bereid zijn om daar tijd in te steken. Lukt het je niet om minimaal vier uur tijd te investeren, wees dan verstandig en begin niet aan het traject en stel je deelname uit.

Yes Je komt in aanmerking

Het ontwikkeladvies is een traject, dat begeleid moet worden door een loopbaancoach. Verder is er een aantal voorwaarden gesteld aan deelname.

Meedoen kan op drie manieren:

1.Via een vakorganisatie, zoals FNV Catering, CNV Vakmensen of De Unie. Een vakorganisatie is goed op de hoogte van de mogelijkheden en beschikt over een groot netwerk om je in contact te brengen met een loopbaancoach. 2.Via je werkgever.Deze zal je in contact brengen met een loopbaancoach. 3.Individueel. In dat geval dien je zelfstandig een loopbaancoach te vinden en het traject op te starten.

vrouw transparant

Waar vind je een loopbaanadviseur?

Vakverenigingen evenals de meeste werkgevers hebben namen van loopbaanadviseurs. Zelf zoeken kan natuurlijk ook. De beroepsregisters van de beroepsverenigingen van loopbaanadviseurs zijn o.a. www.noloc.nl, www.cminl.nl, het Register BKA, NIP-register A&O psychologen, NOBCO en Oval.

Alles op een rijtje

Meer weten over het ontwikkeladvies? Lees de brochure van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Download de brochure 1 MB

Vragen en antwoorden

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft alle vragen en antwoorden over het ontwikkeladvies op een rijtje gezet.

Alle vragen op een rijtje 5.5MB