Visual

Doe de
Scan

4 vragen

wat nou

Doe de scan Ontwikkeladvies leidinggevende

Voor de leidinggevende én de werknemer is het van groot belang dat de werknemer de regie van zijn loopbaan in eigen handen neemt. Wil jij als leidinggevende goed toegerust zijn om het gesprek hierover aan te gaan? Volg dan de training ‘Ontwikkeladvies voor leidinggevenden’. Doe de scan en ontdek in een paar tellen welke mogelijkheden goed passen bij jouw situatie. Ben je er klaar voor?


#1

Ben je op dit moment leidinggevende in de contractcatering of voer je functionerings- of personeelsgesprekken met medewerkers?Mooi!

De training voor leidinggevenden komt voor subsidie in aanmerking als het leidinggevenden betreft die verantwoordelijk zijn voor het voeren van personeels- en functioneringsgesprekken met medewerkers die behoren tot de doelgroep van de regeling. Ook de leeftijd van de leidinggevende is hierbij niet van belang.

Jammer!

Wel goed dat je aan later denkt. Ook al kom je niet voor de training ‘Ontwikkeladvies leidinggevenden’ in aanmerking, je kunt zelf veel dingen ondernemen om jouw eigen duurzame inzetbaarheid en die van je collega’s te bespreken. Kijk maar eens rond; je vindt allerlei handige instrumenten om met collega’s en je leidinggevende in gesprek te gaan over jouw duurzame inzetbaarheid.


#2

Ben je bereid om minimaal 3 uur (eigen) tijd in het trainingstraject voor leidinggevenden te steken, ook als dit uit meerdere bijeenkomsten bestaat?Goed!

Dat is ook nodig. Het trainingstraject duurt minimaal 3 uur. Dit mag in zowel één als in meerdere sessies gedaan worden. Aan het einde van het traject kan gevraagd worden om een bewijs van deelname.
Punten die aan de orde komen zijn:

  • Bewustwording van het belang van leidinggevende en organisatie bij het ondersteunen van deelnemers aan het ontwikkeladviestraject.
  • De bedoeling en vorm van een ontwikkeladvies. Hoe zit het eruit? Welke onderwerpen komen in het plan aan bod?
  • Welke mogelijkheden er zijn voor een vervolgtraject zoals het uitvoeren van een ontwikkelplan en de manier waarop de leidinggevende de uitvoering kan faciliteren.
  • Kennis over algemene belemmeringen die deelnemers aan het ontwikkeladviestraject kunnen hebben, inzicht in eigen belemmeringen, die een eventueel vervolg traject in de weg kunnen zitten en hoe deze mogelijk op te lossen.
  • Kennis over de ontwikkelingen binnen de branche/arbeidsmarkt.
  • Gesprekstechnieken en –vaardigheden.

Jammer.

Het traject vraagt tijd van de leidinggevende(n) Wie meedoet, moet dus bereid zijn om daar tijd in te steken. Lukt het je niet om minimaal drie uur tijd vrij te maken voor deelname aan de training, wees dan verstandig en begin niet aan het traject en stel je deelname uit.


#3

Overweeg je individueel of met meerdere leidinggevenden deel te nemen aan de training?Mooi!

Op basis van je antwoorden, kom je in aanmerking voor een subsidie van € 300,=

Dat kan,

maar de maximale groepsgrootte is beperkt tot 10 deelnemers. Voor dit maximum is gekozen om de kwaliteit van de trainingen te waarborgen. Een loopbaanadviseur mag de groepstraining geven aan minimaal 3 en maximaal 10 leidinggevenden.


#4

Is er op dit moment sprake van een deelnemer aan het ontwikkeladvies, die jij als leidinggevende graag wil begeleiden of faciliteren?Dat is mooi,

want mogelijk kun je deze casus als voorbeeld gebruiken tijdens de training voor leidinggevende. Het is overigens niet noodzakelijk dat er ook daadwerkelijk een ontwikkeladviestraject gevolgd wordt door een medewerker van de leidinggevende. De training voor leidinggevenden komt voor subsidie in aanmerking als het leidinggevenden betreft die verantwoordelijk zijn voor het voeren van personeels- en functioneringsgesprekken met medewerkers die behoren tot de doelgroep van de regeling. Ook de leeftijd van de leidinggevende is hierbij niet van belang.

Geen punt.

Het is niet noodzakelijk dat er ook daadwerkelijk een ontwikkeladviestraject gevolgd wordt door een medewerker van de leidinggevende. De training voor leidinggevenden komt voor subsidie in aanmerking als het leidinggevenden betreft die verantwoordelijk zijn voor het voeren van personeels- en functioneringsgesprekken met medewerkers die behoren tot de doelgroep van de regeling. Ook de leeftijd van de leidinggevende is hierbij niet van belang.

Yes Je komt in aanmerking

Het ontwikkeladvies is een traject, dat begeleid moet worden door een loopbaancoach. Verder is er een aantal voorwaarden gesteld aan deelname.

Meedoen kan op drie manieren:

1.Via een vakorganisatie, zoals FNV Catering, CNV Vakmensen of De Unie. Een vakorganisatie is goed op de hoogte van de mogelijkheden en beschikt over een groot netwerk om je in contact te brengen met een loopbaancoach. 2.Via je werkgever.Deze zal je in contact brengen met een loopbaancoach. 3.Individueel. In dat geval dien je zelfstandig een loopbaancoach te vinden en het traject op te starten.

vrouw transparant

Waar vind je een loopbaanadviseur?

Vakverenigingen evenals de meeste werkgevers hebben namen van loopbaanadviseurs. Zelf zoeken kan natuurlijk ook. De beroepsregisters van de beroepsverenigingen van loopbaanadviseurs zijn o.a. www.noloc.nl, www.cminl.nl, het Register BKA, NIP-register A&O psychologen, NOBCO en Oval.

Alles op een rijtje

Meer weten over het ontwikkeladvies? Lees de brochure van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Download de brochure 1 MB

Vragen en antwoorden

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft alle vragen en antwoorden over het ontwikkeladvies op een rijtje gezet.

Alle vragen op een rijtje 5.5MB