Ontwikkelingsadvies

Iets voor jou? Ontwikkeladvies

Ben jij werkzaam in de contractcatering, op dit moment 45 jaar of ouder en wil je inzicht in het toekomstperspectief van je huidige werk, de competenties en toekomstige loopbaanmogelijkheden?

Dan is dit je kans! Onder leiding van een loopbaanadviseur maak je een persoonlijk ontwikkelplan. Zo’n plan biedt overzicht in de acties die je gaat ondernemen om je mogelijkheden te vergroten om aan het werk te blijven tot je pensioen. Hier zie je hoe anderen dat doen.

Het ontwikkeladvies is een traject, dat begeleid moet worden door een loopbaancoach. Verder is er een aantal voorwaarden gesteld aan deelname.

Meedoen kan op drie manieren:

 1. Via een vakorganisatie, zoals FNV Catering, CNV Vakmensen of De Unie. Een vakorganisatie is goed op de hoogte van de mogelijkheden en beschikt over een groot netwerk om je in contact te brengen met een loopbaancoach.
 2. Via je werkgever. Deze zal je in contact brengen met een loopbaancoach.
 3. Individueel. In dat geval dien je zelfstandig een loopbaancoach te vinden en het traject op te starten.

Let op: Je kunt niet deelnemen, als je werkloos bent, je momenteel je werk niet kunt doen wegens ziekte, of er een ontslag/reorganisatie regeling voor jou van kracht is.

Wat heb je eraan, wat levert het op?

Tijdens het ontwikkeladvies krijg je kosteloos een op maat gemaakt advies van een loopbaanadviseur. Tijdens een drietal gesprekken zullen je persoonlijke kwaliteiten, behoeften, vragen, zorgen en kansen centraal staan. Na het volgen van het ontwikkeltraject heb je een bruikbaar ontwikkelplan opgesteld dat je meer zicht geeft op wat de toekomst voor jou brengt. Hiermee krijg je een beter beeld van wat je wilt, wat je kunt en wat jouw mogelijkheden zijn om te zorgen dat je prettig werkend je AOW-leeftijd kunt bereiken.

Leidinggevende? Weet hoe ‘t zit.

De rol van de leidinggevenden bij een ontwikkeladvies is van groot belang. Ook zij hebben er belang bij dat de werknemer het ontwikkeladvies aanvraagt en verantwoordelijkheid draagt bij het creëren van een veilige en stimulerende omgeving voor werknemers om na te denken over de langere termijn loopbaan en werksituatie.

Daarom is er, naast het ontwikkeladvies voor werknemers, ook een training voor leidinggevenden. Hierbij kunnen zij meer kennis krijgen over hoe zij hun werknemers kunnen ondersteunen bij het realiseren van hun toekomstige loopbaanwensen.

Punten die aan de orde komen zijn:

 • Bewustwording van het belang van leidinggevende en organisatie bij het ondersteunen van deelnemers aan het ontwikkeladviestraject.
 • De bedoeling en vorm van een ontwikkeladvies. Hoe zit het eruit? Welke onderwerpen komen in het plan aan bod?
 • Welke mogelijkheden er zijn voor een vervolgtraject zoals het uitvoeren van een ontwikkelplan en de manier waarop de leidinggevende de uitvoering kan faciliteren.
 • Kennis over algemene belemmeringen die deelnemers aan het ontwikkeladviestraject kunnen hebben, inzicht in eigen belemmeringen, die een eventueel vervolg traject in de weg kunnen zitten en hoe deze mogelijk op te lossen.
 • Kennis over de ontwikkelingen binnen de branche/arbeidsmarkt.
 • Gesprekstechnieken en –vaardigheden.

Er zijn twee varianten:

 1. Een training aan een individuele leidinggevende waarvoor € 300,- subsidie aangevraagd kan worden.
 2. Een groepstraining van minimaal drie en maximaal tien leidinggevenden die groepsgewijs de training volgen.

Doe de scan en weet in een paar tellen in hoeverre jij aan de voorwaarden voldoet om deel te nemen aan de Training Ontwikkeladvies Leidinggevenden.