“Vorig jaar ben ik in gesprek gegaan met een loopbaancoach. En nee, dat was niet omdat ik vastzat in mijn werk. De reden was eigenlijk heel praktisch: de Vakraad roept de medewerkers in de contractcateringbranche op om gebruik te maken van de regeling voor gratis loopbaancoaching. Daarom leek het me handig om meer te weten over het traject. Daarnaast was ik ook nieuwsgierig. Want hoewel ik persoonlijk niet direct aanleiding zag -ik vind mijn werk erg leuk- zou het me misschien wel nieuwe inzichten bieden. En dat klopte!

 

Je kan zelf een loopbaancoach bij jou in de buurt kiezen, ideaal. In totaal heb ik drie gesprekken van anderhalf uur gehad. In de weken tussen die gesprekken kreeg ik opdrachten zodat ik geprikkeld werd om verder na te denken over vragen waar je eerst niet bij stilstond. Vragen als: waar krijg je energie van? En waarvan krijg je geen energie? Hoe zie je jezelf? Mijn loopbaancoach daagde me uit om vanuit een andere invalshoek naar mezelf te kijken. Voor mij zat daar echt de winst van dit loopbaantraject, want normaal nam ik daar de tijd niet voor. Het mooie was; opeens zag ik dingen anders. Ik ben me nu veel meer bewust van het feit dat ik een keuze heb, een keuze om zaken op een andere manier te bekijken. Ik heb mezelf echt beter leren kennen. 

 

Ik raad het iedereen aan om zo’n loopbaantraject te volgen, ook als je niet direct een aanleiding ziet. Er komen altijd inzichten. Waarom zou je jezelf dat niet gunnen? Het is een cadeautje dat je aan jezelf mag geven. 

 

Wil je ook in gesprek met een loopbaancoach? Kijk hier voor de mogelijkheden

Eerlijk is eerlijk: eerst dacht ik dat ik niet tot de doelgroep behoorde toen ik de mailtjes zag over de training. Maar na de zoveelste promotie van Hutten én mijn manager die aangaf dat het echt goede dingen zou opbrengen, heb ik me toch aangemeld voor de training van Restart. Meer uit nieuwsgierigheid naar preventieve maatregelen dan vanuit de gedachte dat ik het op deze manier het werk niet volhoud. De training heeft me veel opgeleverd. Ik kijk nu met een frisse blik naar mijn werk en naar de toekomst. Het was een eyeopener: ik kan nog zoveel kanten op! 

 

Het traject was heel divers en werd goed begeleid. Door het intakegesprek, de coachingsgesprekken en de thuiswerkopdrachten werd ik echt aan het denken gezet. En de begeleider heeft veel kennis: ze bracht voor mij in kaart wie ik ben, waar ik mijn werkplezier uit haal, wat zou je kunnen doen in de toekomst en wat je daarvoor moet regelen. Denk maar aan bijscholing bijvoorbeeld. Bij mij kwam duidelijk naar voren dat ik het coachen van mensen erg belangrijk en leuk vind. En dat is wat ik nu al veel doe. Hoe mooi is dat! Door deze training heb ik de zaken eens goed op een rijtje gezet. En het kostte me alleen maar een beetje tijd. 

 

De conclusie? Nou, voorlopig zit ik perfect op mijn plek. Ik doe wat ik leuk vind en ervaar een goede balans. En mocht ik in de toekomst minder fysiek werk willen, dan weet ik nu al welke mogelijkheden er zijn. 

 

Weten waar Monique haar training heeft gevolgd? Kijk dan op hoewerktnederland.nl

 

Het artikel over de Employability-coach gelezen? Aukje Hoving deelt haar ervaringen met de inzet van de Employability-coach. 

De Employability-coach heeft niet alleen onze pilotgroep, maar ook onze hele organisatie een impuls gegeven. Doordat De Unie ons een kant-en-klaar pakket aanbood, kregen wij de kans om op een makkelijke en snelle manier aandacht te geven aan duurzame inzetbaarheid, een belangrijk thema. Wij hebben een groep deelnemers geselecteerd en het traject verplicht gesteld. We hebben niet één keer teruggekregen dat iemand het niet wilde. Sterker nog; de aandacht en de ‘me-time’ zijn zeer positief ontvangen. Deelnemers zijn gaan nadenken over hun eigen rol en wat ze kunnen doen om beter en langer inzetbaar te blijven. Ook wij als organisatie denken nu meer na over hoe we duurzame inzetbaarheid kunnen inbedden in onze HR-processen. En nu is het aan ons om door te pakken.

Het artikel over de Employability-coach gelezen? Judith Pijs deelt haar ervaringen met de inzet van de Employability-coach. 

Wij hebben de Employability-coach van De Unie redelijk vrijblijvend ingezet. Onze collega’s zijn geïnformeerd en konden zichzelf aanmelden. Achteraf hebben we het misschien iets té vrijblijvend gemaakt, want er waren niet heel veel aanmeldingen. Terwijl de ervaringen wel heel positief waren. We merkten aan de reacties dat er behoefte is aan een extra luisterend oor, een coach om mee te sparren over werk- of privézaken of om gewoon een keer vrijblijvend het gesprek aan te gaan over je toekomst. We besteden al veel aandacht aan de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van onze collega’s en deze coach is zeker van toegevoegde waarde. Het lijntje met De Unie is gelegd en dat heeft alleen maar positieve dingen opgeleverd.

Ivon: “We zijn zo drukdrukdruk! We riepen het regelmatig tegen elkaar, maar deden er verder niets aan. We praatten er wel over, maar we kwamen niet verder dan ‘ja, we zijn gestrest, zo is het nou eenmaal’ en gingen vervolgens door met rennen en vliegen. Ineens kreeg ik klachten: ik sliep slecht, had veel hoofdpijn en lag ’s avonds gevloerd op de bank. Het moest anders vond ik. Voor mij, maar ook voor mijn collega’s.”

An: “Toen Ivon met de Koerskaart Werkstress aan kwam zetten, was mijn eerste reactie: ‘Daar hebben we toch geen tijd voor?!’ Ik had eerst gewoon niet door dat het een waardevol hulpmiddel zou kunnen zijn. Nu wel gelukkig.”

Ingrid: “De koerskaart helpt ons om écht goed te gaan praten. Je krijgt een paar korte opdrachten die ervoor zorgen dat ieders verhaal aan bod komt én dat je nadenkt over hoe het anders kan. Heel verhelderend en leuk om te doen, we moeten elke keer enorm lachen samen!”

Weet je wat het is?
Iedereen ervaart stress anders, het is belangrijk om daarover te praten. Je kunt elkaar nu veel beter helpen omdat je m.b.v. de koerskaart de signalen herkent. Gooi ‘m maar eens in de groep!

Ik was nooit ziek, ik voelde me goed en kon alles doen op locatie. Maar toch. Het koste me wel meer energie dan vroeger. Ik merkte dat het me steeds zwaarder viel om vijf dagen in de week 6 uur te werken. Elke avond kwam ik moe thuis en tegen het einde van de week lag ik ’s avonds echt kapot op de bank. Ik ben toen in gesprek gegaan met mijn manager: ‘Als het mogelijk is, dan wil ik minder werken om erger te voorkomen.’ Hij vond het heel goed dat ik het zelf aankaartte. We hebben toen geregeld dat ik een dag in de week minder zou gaan werken. Gelukkig was dat mogelijk.

Hoe het bevalt? Heerlijk! Ik geniet echt van mijn vrije maandag. Ik rommel wat in huis, kan mijn eigen tempo bepalen en heb nu meer tijd voor mijn wekelijkse yoga-moment. Aan het eind van mijn werkdagen ben ik nog steeds wel moe, maar de balans is nu veel beter. 

Wil je ook in gesprek met je manager of medewerker over kansen, uitdagingen, werk en behoeftes? Maak dan gebruik van dit hulpmiddel.

Op dit moment vind ik mijn werk heel leuk. Maar ik kijk ook vooruit. Waar zie ik mezelf over 5 tot 10 jaar? Welke talenten heb ik? En kan ik die talenten kwijt in mijn werk? Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken? Ik wilde mijn collega’s motiveren om ook stil te staan bij hun toekomst, we willen toch allemaal gelukkig en gezond ons pensioen halen? Nou, dan moeten we toch echt zelf de regie pakken. De koerskaart Duurzame Inzetbaarheid hielp ons om op een leuke manier het gesprek met elkaar aan te gaan. Het resultaat? Ik weet nu veel beter wat ik wel en niet wil. En als team zijn we enorm gegroeid: we praten nu veel makkelijker over elkaars doelen.

Pak jij, net als Cynthia, ook graag de regie van je eigen leven? Gebruik dan de koerskaart duurzame inzetbaarheid.

Of ik even met mijn team wilde praten over duurzame inzetbaarheid… Nou, dat is makkelijk gezegd, maar hoe pak je het aan? Het is best een lastig onderwerp en je wilt niemand kwetsen met je vragen of goedbedoelde adviezen. Ik bedoel maar, zo leuk is het niet om te horen dat mensen zich afvragen of je nog wel plezier hebt in je werk, toch? Maar ik zie zeker de noodzaak om zaken als werkplezier, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid te bespreken. Door jezelf vragen te stellen over wat goed gaat en wat beter kan, voorkom je dat je achteraf zegt: ‘Was ik maar eerder in actie gekomen.’

Om deze check te doen, gebruiken wij ‘Het huis van werkvermogen’; een soort kubus met daarop vragen als ‘Wat motiveert je om te komen werken’ of ‘Denk je met deze gezondheid dit werk over 5 jaar nog te doen’? Elk werkoverleg schudden we met de kubus de boel wakker. Jij kunt dit ook doen. Het gaat over jou.

Wil je de kubus ook op tafel gooien? Printen, knippen, plakken en vragen maar!

Tegen iemand zeggen dat hij te zwaar is, te veel rookt of de sfeer in het team negatief beïnvloedt? Als leidinggevende hoort het erbij, maar ik vond het behoorlijk lastig! Ik kon wel wat hulp gebruiken. Een praktische vragenlijst bleek een ideaal hulpmiddel. Het team vulde de lijst in en ik maakte een overzicht van de uitkomsten. Het overzicht hielp mij een goed gesprek aan te gaan over werksfeer, gezondheid en gezond werken.

We zijn er als team nu bewuster mee bezig. Gisteren hoorde ik Ellen nog tegen Mario zeggen dat hij verkeerd tilde. Een paar maanden geleden zou dat heibel hebben gegeven. Nu bedankte Mario haar voor de tip! Dat is toch geweldig?

Als je al 30 jaar in de catering werkt, dan denk je alles al te weten. Ik was ook zo. Totdat ik een keer ging kijken op trefpuntcatering.nl. Wat een leuke site! Terwijl ik aan het surfen, klikken, lezen en kijken was, werd mijn kennis opgefrist. Ik had de afgelopen jaren bijvoorbeeld al veel gehoord over ‘allergenen’, maar nu werd het stap voor stap helder toegelicht en kan ik mijn gasten veel beter helpen. Ik wist niet dat leren zo makkelijk en leuk kon zijn. Dus pak je laptop, tablet of smartphone en neem eens een kijkje. Er valt genoeg te ontdekken!

Sinds kort begeleid ik stagiairs. Een belangrijke taak, die ook nog eens heel erg leuk is. Je wilt toch het liefst dat stagiairs ontdekken hoe veelzijdig en boeiend het werk in de contractcatering is? Maar eerlijk is eerlijk: begeleiden kost relatief veel tijd en de werkdruk op locatie is al hoog. Dus ging ik nadenken over hoe ik mijn stagiairs veel kan leren, zonder mezelf over de kop te werken... Een collega wees me op trefpuntcatering.nl. Daar wordt alle belangrijke kennis over werken in de catering op een leuke, interactieve en leerzame manier aangeboden. Ideaal! De stagiair leert online de basis en we gaan daarna samen in de praktijk aan de slag. En weet je? Het maakt mijn werk als stagebegeleider nóg boeiender!

Een paar maanden geleden kreeg ik mijn eerste baan in de catering. Alles was nieuw voor me. Mijn leidinggevende heeft me toen aangemeld voor het examentraject van OCC-B. De modules op trefpuntcatering.nl zijn de basis. Het examentraject bestaat uit opdrachten en een online toets. Best pittig, je krijgt het diploma echt niet cadeau. Maar je leert er enorm veel van. De opdrachten dwongen me om goed na te denken en door de toets was ik veel serieuzer met de stof bezig. Of ik geslaagd ben? Ja! Ik heb nu een diploma én een flinke dosis kennis en draai op volle kracht mee op locatie. Dat werkt lekker hoor!


Waar blijf je?

Wil jij je unieke verhaal delen op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de contractcateringbranche? Of ken je iemand die het verdient om in de spotlights te staan? Stuur ons je verhaal. Je krijgt altijd netjes antwoord. Als je verhaal in aanmerking komt voor publicatie op deze website, nemen we persoonlijk contact met je op. Je wordt begeleid door een ervaren tekstschrijver en een professioneel fotograaf. Waar wacht je nog op?